Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Τα καμένα αρέσουν σε πολλούς


Καταγγελίες και αγωνία επιστημόνων για τις οικιστικές πιέσεις στα δάση της Αττικής μετά τις πυρκαγιές

Της Τανιας Γεωργιοπουλου(Καθημερινή 18-10-2007)

Μεγάλες είναι οι πιέσεις από φορείς και ιδιώτες, που δέχονται τα βουνά της Αττικής ειδικά μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που «απελευθέρωσαν» πολλά σημεία από τη δασική τους βλάστηση. Πάρνηθα - Υμηττός - Πεντέλη - Ποικίλο Oρος αντιμετωπίζονται από τους διεκδικητές ως ελεύθεροι προς αξιοποίηση χώροι, όπου μπορεί να επεκταθεί η πόλη και όχι ως πνεύμονες ανάσας αναγκαίοι για την εξαιρετικά πυκνοδομημένη πρωτεύουσα. Οι διεκδικήσεις επί των εκτάσεων των βουνών της Αττικής αλλά και προτάσεις για να σωθούν παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που οργανώθηκε από το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών, με τη συμμετοχή φορέων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικών. «Φέτος το καλοκαίρι τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα» τόνισε η κ. Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια του ΕΜΠ: Καταγράφουμε απώλειες πανελλαδικά 2.691.140 στρεμμάτων από τις πυρκαγιές και ειδικότερα 1.513.550 στρέμματα δασικής γης, 1.146.490 αγροτικά στρέμματα. Μάλιστα από αυτά τα 301.320 στρέμματα ήταν ενταγμένα στο καθεστώς Natura. Η Αττική εκπέμπει SOS τόνισε χαρακτηριστικά.

Την κατάσταση στα τέσσερα, πολύπαθα όπως φαίνεται βουνά που περιβάλλουν την πρωτεύουσα σκιαγράφησαν οι ομιλητές.

Πάρνηθα

Στην επέκταση του καζίνου που αποτελεί σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα της Πάρνηθας επικέντρωσε την ομιλία του ο πολεοδόμος κ. Πάνος Τότσικας. Oπως εξήγησε στη «Μελέτη προστασίας ορεινού όγκου Πάρνηθας» που εκπονήθηκε τον Ιούλιο του 2003 από τον «Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας» τονίζεται ότι οι κατασκευές που έχουν γίνει στην Πάρνηθα επηρεάζουν αρνητικά το οικοσύστημα του βουνού. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «μεταξύ των ασύμβατων χρήσεων περιλαμβάνονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το πάρκο κεραιών, οι εγκαταστάσεις του ΟΤΕ, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, οι λατομικές εργασίες, οι οργανωμένες κατασκηνώσεις καθώς και χώροι αναψυχής...» Μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε 56.000 στρέμματα δάσους μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε την επέκταση;

Πεντέλη

«Ως ένα σύνολο από καμένα ή υποβαθμισμένα δάση, από οικισμούς άναρχα κτισμένους, και από κάθε είδους αυθαίρετες επεμβάσεις» περιέγραψε αυτό που συμβαίνει στην Πεντέλη ο κ. Ηλίας Αποστολίδης, δασολόγος. «Στην Πεντέλη σήμερα διεκδικούν εκτάσεις Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, λαμβάνουν χώρα παράνομες αγοραπωλησίες και ασκούνται πιέσεις για να εφαρμοστούν σχέδια πόλης που είναι αντισυνταγματικά σε περιοχές όπως στην Καλλιτεχνούπολη, στην Εκάλη και αλλού» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υμηττός

Μοναδικό οικοσύστημα, ανάσα ζωής για το λεκανοπέδιο χαρακτήρισε τον Υμηττό η κ. Χαρά Καφαντάρη γεωλόγος και μέλος της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού. Oπως τόνισε ωστόσο, μόνο το 43% των εκτάσεων του ορεινού όγκου ανήκουν στο δημόσιο ενώ οι υπόλοιπες είναι αμφισβητούμενες και διεκδικούνται από ιδιώτες, οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την εκκλησία. Παράλληλα οι δήμοι διεκδικούν εκτάσεις προκειμένου να χωροθετήσουν κοινωφελή έργα

Ποικίλο Oρος

«Δύο ιδρύματα της εκκλησίας η Μητρόπολη Λαμίας και η Μονή Κλειστών, ιδιώτες αλλά και δύο τουλάχιστον οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν εκτάσεις στο βουνό» περιέγραψε τις διεκδικήσεις επί του όρους ο κ. Κώστας Φωτεινάκης μέλος του Συντονιστικού Οικολογικών συλλόγων Δυτικής Αθήνας. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η έκταση ολόκληρου του ΠΟ δεν ξεπερνάει τα 28.000 στρέμματα, από τα οποία τα 20.000 στρ. ή το 65% του βουνού, το διεκδικούν η εκκλησία και το υπουργείο Εθνικής Aμυνας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: